Komex.agro.pl

Saletra amonowa

Saletra amonowa jako najczęściej używany nawóz

Struktura zużycia i powody dla których saletra amonowa zdobyła miano najpopularniejszego nawozu w Polsce. Skład chemiczny saletry, czyli głównie azot. Zastosowanie nawozu na krajowych glebach, dawkowanie i objawy braku saletry amonowej. Jak trendy rynku rolnego wpływają na krajowe ceny saletry amonowej?

Saletra amonowa -Najczęściej używana w Polsce

Saletra amonowa gdzie i dlaczego warto stosować?

Saletra amonowa to bardzo uniwersalny nawóz. Może być użytkowana na wszystkich glebach i pod wszystkie rośliny uprawne – zarówno zboża, jak i rośliny okopowe, warzywa czy w sadownictwie. Świetnie sprawdza się w uprawach przydomowych, ale też na większą skalę. Saletrę amonową możemy z powodzeniem wykorzystywać przedsiewnie lub pogłównie, czyli podczas okresu wegetacyjnego.

Czytaj również jak kupić najlepszy ekogroszek co wpływa na cenę ekogroszku 

Ten skoncentrowany, czysty i łatwo przyswajalny przez rośliny produkt i jego szerokie zastosowanie oraz polskie warunki klimatyczno-glebowe pozwalają uznać saletrę amonową za najbardziej efektywny nawóz azotowy.

Nawożenie, czyli jak działa saletra amonowa?

Saletra to higroskopijny i łatwo rozpuszczalny w wodzie nawóz zawiera wolno działający azot w formie amonowej oraz azot saletrzany, który działa szybciej. Pierwszy z nich nie ulega wymywaniu z gleby, wpływa na ukorzenienie roślin, ogranicza nadmierne pobieranie potasu oraz wspiera absorbcję fosforu. Azot saletrzany jako składnik saletry amonowej dynamizuje wegetację roślin, uintensywnia regenerację roślin po okresie zimowym, a w czasie wegetacji – dba o odpowiedni wzrost roślin. Taki skład gwarantuje właściwe zaopatrzenie rośliny w azot we wszelkich warunkach glebowych czy różnych technologiach upraw.

Efekt działania saletry amonowej

Widać gołym okiem – nawożone rośliny saletrą zużywają mniej wody, mniej żółkną im liście, po prostu szybciej dostarczają sobie składników pokarmowych, a do tego – zawierają większą ilość białek oraz cukrów, co jest korzystne zwłaszcza w przypadku roślin jadalnych. Plusem saletry jest to, że znacząco wpływa ona na poprawę wielkości i jakości plonów poprzez przedłużenie okresu wegetacyjnego, wypełnienie ziaren oraz wzrost masy nadziemnej części roślin. Ponadto, saletra zwiększa zawartość aminokwasów oraz białek, a także podnosi wartość technologiczną plonów.

Jak dawkować saletrę amonową, żeby nie przedawkować?

kiedy saletra amonowaTylko właściwie dawkowana saletra przyspiesza rozwój roślin. O to, aby nie przesadzić, trzeba zadbać szczególnie w przypadku jadalnych warzyw liściowych. Nadmiar azotu (głównego składnika saletry) sprawia, że rośliny nie nadążają z jego kumulacją. Na to powinniśmy uważać zwłaszcza przy uprawach wczesną wiosną, kiedy mamy do czynienia z niedoborem światła. Przesadzona dawka saletry prowadzi do zasolenia gleby, co uniemożliwia korzeniom pobieranie składników pokarmowych. Dla osiągnięcia najlepszej skuteczności, na glebach świeżo wapnowanych bądź alkalicznych, zalecane jest wymieszanie saletry z glebą. W przypadku, gdy nie ma takiej możliwości, czyli przy stosowaniu pogłównym, najlepiej zastosować saletrę tuż przed deszczem lub na wilgotną glebę.

Nawóz, jakim jest saletra amonowa, nie jest wybuchowy, dzięki czemu jest bezpieczny w transporcie, przechowywaniu i dawkowaniu.

Poniżej dawkowanie saletry dla wybranych roślin:

czas nawożenia roślina g/m2 kg/ha ilość azotu ogółem kg/ha
wiosna drzewka owocowe, krzewy 25 250 86
owoce – truskawki 15 150 51,6
buraki pastewne, 35 350 123,8
ziemniaki, marchewka lub burak 25 250 86
cebula, pomidor, ogórki, kapusta 20 200 68,8
zboża – jęczmień, owies, rzepak 15 150 51,6
trawy, pastwiska, łąki 25 250 86

Jak poznać, że saletry amonowej w glebie jest za mało, czyli oznaki braku azotu

Sytuację, w której nasza roślina ma za mało azotu (saletry amonowej), łatwo rozpoznać. Przy jego niedoborze rozrost jest spowolniony lub całkowicie zatrzymany, roślina jest osłabiona, a jej liście żółkną lub jaśnieją, może zmniejszyć się rozmiar blaszki liściowej lub dojść do przedwczesnego drewnienia tkanki łodygi. Nadmiaru azotu także należy się obawiać – przesadnie nawożone nawozem typu saletra – azotem rośliny są wybujałe, liście stają się ciemno-zielone, rozwój części zielonych rośliny następuje zbyt szybko. W takiej sytuacji może pomóc intensywne podlewanie, które wypłucze azot.

Sprawdź również ceny zbóż w latach 2013-2017 oraz czy polski rolnik ustala ceny sprzedaży zboża.

Udział saletry amonowej w ogólnym zużyciu nawozów sztucznych w Polsce

W Polsce mamy mnóstwo gleb z niedoborem magnezu, a tym samym – wiele do zrobienia, bo właściwe zakwaszenie gleb występuje tylko w województwie opolskim. Różnorodność naszych gleb nie pozwala na optymalizację tego procesu i uznanie jednolitego sposobu użyźniania. Saletra amonowa w Polsce ma jednak swoje specjalne miejsce, stanowi największy udział wśród nawozów, a wynosi on ok. 34,4%.

Krajowi producenci saletry amonowej

Nawożenie gleby - saletry amonowejNasz kraj jest największym producentem saletry amonowej w Unii Europejskiej. Niewątpliwie zawdzięczamy to przede wszystkim potężnej Grupie Azoty S.A oraz wszystkim jej spółkom. Ważnym zawodnikiem jest też Anwil, firma należąca do Grupy Orlen. Tych dwóch znaczących producentów m.in. saletry stanowi konkurencję dla przodujących europejskich firm o tej samej idei działania.

Saletra amonowa ceny, czy to się opłaca?

Ceny saletry amonowej są raczej stałe, z tendencjami do lekkich spadków. Koszty wytworzenia zbóż rosną, a to powstrzymuje producentów przed podwyżkami, jak również rosnący udział nawozów typu saletra amonowa importowanych od wschodnich sąsiadów lub Węgier. Na różnice w cenie bez wątpienia ma wpływ kraj pochodzenia, producent oraz typ opakowania. Obecna cena w zależności od producenta i wielkości opakowania to przedział 900-1300 zł za tonę.

Saletra amonowa
3 (60%) 2 votes